Säkertheten inom ridsporten

Nu när jag är sjuk orkar man inte rikigt springa runt så har jag läst på lite om säkerthet inom ridsporten !

Studie som visar att valet av hästras påverkar säkerheten
http://www.equipage.se/hasthantering/item/274-valet-av-hastras-paverkar-sakerheten


637 000 svenska ägnar åt ridning i någon form, 85% av dessa är kvínnor. 9400 läkarbesök om året beror på ridsporten. Av dessa är det mest motionsryttare i samband med uteritter, inte så mycket lektion och tävlingsryttare. Ryttare som oftast drabbas av olyckor har 1-3 års häst vana. Som sagt så sker de flesta olyckor motionsrytter där erfarenheten varierar på både hästar och ryttare. Olycksrisken sjunker först efter att man har 5 års hästvana. Olycksrisken är även större om man rider en unghäst än om man rider en äldre. Kombinationen unghäst och oerfaren ryttare har en hög olycksrisk. Största delen av olyckorna som händer sker vid fall ifrån hästryggen.

Dödlig utgång är ovanligt inom alla sporter men där har vi ett undantag med ridsporten där det är i genomsnitt 4 dödsfall per år.

http://www.equerry.se/doc/upload/pdf/Hur%20farligt%20%C3%A4r%20det%20att%20rida%20-%20klar.pdf

Ridsporten, då inräknat dressyr, hoppning och fälttävlan räknas till de farligaste sporterna i världen !

Man glömmer av hur farligt det faktiskt är att hålla på med hästar när man sjäv hanterar dom varje dag. Ibland behöver man sig en påminnelse om att man kanske ska fokusera lite mer på säkertheten ibland. Är lätt att glömma av riskerna helst när man hanterar samma häst varje dag !



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0